Tandsten
Så fort man äter eller dricker bildas det plack, en bakteriebeläggning på tänderna.  Om man inte bort  den blandas den med mineraler som finns i saliven, hårdnar och blir till tandsten. 

Vad man kan göra för att undvika tandsten? Den bästa metoden är att ha rena tänder! Om man rengör noggrant varje morgon och kväll hinner bakteriebeläggningen inte hårdna. Glöm inte att även göra rent mellan tänderna med tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar.
Det är viktigt att tänka förebyggande eftersom tandsten inte går att borsta bort på egen hand och kan orsaka tandköttsinflammation och tandlossningutan, därför bör man göra regelbundna kontroller hos sin tandläkare eller tandhygienist. 
Mer om tandsten Klicka här

Tandlossning
Tandlossning börjar med att bakterier samlas i tandköttet. Inflammationen gör att fickan mellan tand och tandkött blir djupare och djupare och om man inte behandlar det i tid kan det orsaka att fästet mellan tanden och käkbenet försvagas och det uppstår så kallad tandlossning. Detta är en väldigt långsam gående process och tar oftast många år.

Det bästa sättet att undvika tandlossning är att regelbundet rengöra tänderna ordentligt med tandborstning och tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar, samt att undvika tobaksprodukter.
Det är svårt att själv veta om man har drabbats av tandlossning, så regelbundna besök hos tandläkare eller tandhygienist är viktigt. Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto enklare blir behandlingen. 

Tandläkaren och tandhygienisten kan genom att ta bort bakteriebeläggningarna och tandköttsfickorna förebygga en ny infektion.
Mer om tandlossning  Klicka här